PRVOKAZ

Prvo pročitati UPOZORILO u UPOZORU, ukoliko nije pročitano!

ISTINIŠTE  predstavlja centralnu sekciju u okviru sajta i metamedijalnog ostvarenja ISTINIK. U metafizičkom smislu, ISTINIŠTE predstavlja virtuelnu, mentalnu i spiritualnu menzu ili birtiju, u kojoj se priprema i služi čorba istine. A ta čorba (supa, juha – kako god) spravlja se tako što se utrpa sve ono što iole može da posluži za jelo ili piće, svi mogući začini i dodaci. Malo je onih koji će se usuditi da probaju takvo jelo, a mnogi od onih koji se odvaže osećaće se loše, stići će ih možda povraćanje i stomačni problemi. Padaće od muke pored birtijskih trpeza i preko njih, umazani i usmrađeni, sve se pitajući što im je trebalo  da ulaze u takvu birtiju i probaju čorbu istine, kad su sami sebi vazda spremali ili naručivali „jela istine“ u koja su stavljali sastojke po sopstvenoj želji, ili kusali ono već  zgotovljeno i potureno. Ali ima i onih kojima će se čorba istine dopasti, baš kao i samo Istinište, u kom se ona priprema i služi. U takvih postoji nekakva čudna i ostalima potpuno neshvatljiva anomalija: stomak, zadnjica i ostala telesna područja za njih nemaju udela u poimanju istine već, kako se osnovano pretpostavlja, istinu poimaju posredstvom duše! Stoga bi na ulazu u Istinište valjalo da stoji obaveštenje koje glasi:

UPOZORILO! Samo za one kojima DUŠA IŠTE ISTINIŠTE!

Autor Miroslav Mika Marković pojavljuje se istovremeno i kao glavni lik romansirane pripovesti  Istinik, takođe pod imenom Miroslav Mika Marković. Akteri priče su i same knjige, radovi, kazivanja i razna ostvarenja Autora, ali i drugih stvarnih ili virtuelnih likova iz Istinika. I sami posetioci sajta, odnosno čitaoci, mogu postati učesnici shodno sopstvenoj volji, opredeljenjima i mislima, i to na bazi metafizičkog povezivanja, tako da ovaj projekat istovremeno predstavlja i ZAČETAK METAFIZIČKOG „INTERNETA“, koji će definitivno biti uspostavljen kroz Veliku  Promenu. ISTINIK briše granice između raznih vrsta realnosti i ukida ograničavajući karakter do sada važećeg shvatanja materijalne stvarnosti kao primarnog ili jedinog realiteta. Ideja je, pored ostalog, zasnovana i na izvrsnom razumevanju mnogih naučnih saznanja (kvantno-talasna fizika, fraktali, teorija haosa, ...), religijskih učenja i mislilačkih sistema, odnosno na Autorovim sopstvenim naučnim, mislilačkim i racionalno-metafizičkim konceptima i utemeljenjima, kao što su: HIDRONIKA, NUMERONIKA, TEORIJA SMISLA, UČENJA  O DUHODEJSTVIMA, SMISLOTVORSTVIMA I METAFIZIČKIM NIVOIMA STVARNOSTI, UČENJE O POSTAVLJANJU DUHODEJSTVENO-SMISLOTVORNIH USTVRDA I POSTIZANJU OSTVARA, KOMPLEKSNA KOLEKTIVNA I PERSONALNA FUTUROLOGIJA I FUTURONIKA, INDIVIDUALNE METAANALIZE INTERESNOG I SMISAONOG POZICIONIRANJA, ANALITIKA OČEKIVANIH PERSONALNIH I KOLEKTIVNIH VELIKOPROMENSKIH OSTVARA...

Pripovest sadržana u Istiniku, u kojoj se, opet, istovremeno sadrži i sam Istinik, zamišljena je kao slojeviti ostvarnik knjiga, događaja  i likova, u kome se gubi bitnost klasifikacije na stvarno i zamišljeno. Miroslav Mika Marković pojavljuje se kao autor romaneskne priče o američkom piscu po imenu Mark Tadej Genijat, koji se pojavljuje i pod pseudonimom Mak Tad  Gnat.

Mark Tadej Genijat piše roman o izvesnoj Amerikanki Elizi Razuverić, koja početkom devedesetih godina dvadesetog veka dolazi kao humanitarka u Srbiju. Međutim, ona je imala i jednu supertajnu misiju. O svemu će biti još kazivanja u narednom odeljku, pod nazivom ZBIVALIŠTE, a ovde, u PRVOKAZU, treba samo pomenutii još i to da u njenom tajnom izveštaju, koji je i sam dizajniran kao svojevrsna priča, glavnu ulogu ima Miroslav Mika Marković, sada već kao Glavni Lik koji je nastao preslikavanjem samog Autora Istinika. Zbog delovanja opšteprihvaćenog zakona simetrije, koji kaže da uvek možemo zameniti  levu i desnu stranu jednačine a da se ništa ne promeni, lik iz priče takođe povratno utiče na dogradnju stvarnog lika koji mu je pozajmio identitet. Ovo, naravno, nije slučaj samo sa Autorom i Glavnim Likom, već i sa svima koji uđu u bilo koji nivo priče. Primer: neko pokuša da omalovaži ili onemogući rad Autora, ili mu se na bilo koji način suprotstavi u „realnom“ svetu, makar i samo u mislima. Metafizičke veze uvlače ga u odgovarajući nivo stvarnosti, zavisno od njegovih namera, dela, misli....- i on se pojavljuje kao lik kod Elize, Genijata, Mike Markovića – Lika iz priče, ili Mike Markovića – Autora Istinika. Ulazi u polje zbivanja i matricu likova i događaja i tako kroz Zbivalište stiže do Istinokaza, sa čijim ustvrdama i događajima pravi određenu interakciju, da bi na kraju završio u Ostvarniku – što znači da mu se ostvarilo ono što je i  zaslužio, shodno svom mišljenju i ponašanju. Ovim se doprinosi i samoj Velikoj Promeni!

Stvarnosti u Istiniku su, dakle, pomešane i neprestano se međusobno pretaču. O samoj osnovnoj radnji govori se u Zbivalištu, a o likovima, knjigama i događajima može se pročitati u ISTINOKAZU. Bitno je imati na umu da ISTINIK nije dovršeno ostvarenje i da će se i ubuduće dopunjavati. Prema tome, izmenama, dopunama i daljem razvoju podložno je i samo Zbivalište, koje se može razvijati u nedogled kao živo tkivo priče. ISTINOKAZ će se  dopunjavati u svim delovima. Čine ga sledeće komponente: LIKOKAZ, KNJIGOKAZ, TAJNOVNIK, DUHODEJSTVENIK, PREDVIDNIK, DOGAĐAJNIK i  USTVRDNIK. Ali, treba imati na umu da u ISTINOKAZU navedene komponente zasad nisu date odvojeno, već zajedno, a leksikografski su složene po jedinstvenom abecednom redu. Tako su pomešane odrednice komponenti ISTINOKAZA, pa se, recimo, može najpre sresti knjiga, zatim lik, onda duhodejstveno-smislotvorna ustvrda, pa opet neki lik, onda neko  predviđanje, zatim događaj, pa opet knjiga... Kasnije će se dodavati nove odrednice, koje će se takođe  razmeštati po abecednom redu i mogu se naći ispred ili iza postojećih. Može se dogoditi i da se u okviru ISTINOKAZA izdvoje navedene komponente i budu formirane kao zasebne celine, uređene prema abecednom redu. I sami čitaoci, ukoliko žele, mogu procenjivati i razvrstavati odrednice po komponentama Istinokaza prema njihovom karakteru, što može predstavljati i neku vrstu intelektualne visokoproduhovljene igre. Treba imati na umu da neke odrednice po svom smislu spadaju istovremeno u  više različitih komponenti Istinokaza, pa je i to jedan od razloga što su, barem zasad, pomešane i složene po jedinstvenoj abecednoj klasifikaciji.

Ovde je važno dati još jedno prvokazno objašnjenje u vezi sa učešćem stvarnih i virtuelnih likova u Istiniku. Autor Miroslav Mika Marković postavio je teoriju da pisac koji stvara priču kreira vrstu virtuelnog sveta, koji na određenom metafizičkom nivou ostavlja otisak i time postaje najpre spiritualno realan, sa mogućnošću realizacije i u stvarnom svetu! Otud može postojati mogućnost  da autora sopstveni likovi posednu ili spopadnu, tretirajući ga kao svog Tvorca. Kako bi to izbegao, Autor Istinika je sopstveni identitet pozajmio Glavnom Liku, a indirektno i još nekim likovima, s tim što se pozajmica može vraćati shodno zakonu simetrije. Tako se Autor postavio kao Glavnokomandujući cele priče, ali se istovremeno potpuno zaštitio od likova koje stvara, kao i od onih koji se međusobno stvaraju ili naknadno pojavljuju iz bilo koje stvarnosti. Svi oni, bez izuzetka, uvek će prvo prepoznati virtuelnog Miku Markovića, koji im je stalno na raspolaganju, a realnog Miku Markovića neće ni moći da prepoznaju, s obzirom da je za njih virtuelno identično sa realnim. Tako je pravi Miroslav Mika Marković zaštićen i postavljen iznad kreiranih  likova, događaja i okolnosti, dok u okviru ISTINIKA može bez ograničenja stvarati likove, ustvrde i  zasebna dela kao što su knjige.

Sada se  može preći na ZBIVALIŠTE.

Izuzetno važno
PRVOČITNO UPOZORILO!
Prvo pažljivo pročitati sadržaj sekcije UPOZOR, a potom redom čitati strane sekcija ISTINIŠTE i IZLOG!!!

Pozovite prijatelje
Preporučite prijateljima sajt ISTINIK!

Iz IZLOGA
Knjige Miroslava Mike Markovića koje ovde možete u celosti čitati za džabe (besplatno)


Metafizički zakonik sudbine


Čuda i misterije vode i vere


HVALOKAZI (MARKETINŠKE PORUKE)

Posetite PONUDNIK u sekciji IZLOG


Mesto za vaš hvalokaz

 

 
ISTINIK - logotip Copyright © 2010, Miroslav Mika Marković
Sva prava zadržana - All Rights Reserved